Kristian Elias Stein (portrettfoto)

Kristian Elias Stein

Født
24. mars 1901
Død
16. juli 1943
Hamburg-Fuhlsbüttel
Tyskland
Bosted
Bohrs gate 6, Bergen
Bergen, Bergen, Norge
Statsborgerskap
Norge
Landtilhørighet
Norge
Yrke
Postekspeditør
Sivilstatus
Gift

Stein var postekspeditør ved Bergen postkontor under 2. verdenskrig. Under kampene mot den tyske invasjonsstyrken i Norge våren 1940 var han kurer mellom norske tropper på Voss og den sivile administrasjonen i Bergen.

Etter den norske kapitulasjonen i juni 1940 ønsket Kristian Stein å etablere en organisasjon som skulle fortsette kampen mot okkupasjonsmakten. Arbeidet begynte i det små hjemme hos ham selv i Bohrs gate 6 i Bergen. Dit inviterte han venner til samtaler. Hele familien til Stein bidro under det som utviklet seg til å bli større planleggingsmøter. Blant annet fungerte den eldste datteren hans som sekretær. Etter hvert utvidet Stein nettverket sitt til arbeidsplassen sin – posthuset i Bergen. Her ble svært mange rekruttert.

Stein søkte seg jobb i postekspedisjonen om bord på hurtigruta som gikk fra Bergen til Kirkenes. Dette var en sentral forbindelseslinje opp langs kysten og ga gode muligheter for å komme i kontakt med folk.

Gjennom å benytte Postens finmaskede nettverk på illegal måte hadde motstandsfolkene i Steingruppen mulighet til å rekruttere, kommunisere og spre informasjon langs en stor del av norskekysten. Dette førte til at organisasjonen vokste. Den omfattet etter hvert vel 1500 medlemmer – bosatt fra Haugesund til Trondheim.

Steingruppen drev etter hvert en utstrakt og variert motstandsvirksomhet. Organisasjonen hadde rene militære grupper, grupper som drev med informasjonsvirksomhet, grupper som etablerte og drev flyktningeruter til England, radiogrupper, sanitetsgrupper, forsyningsgrupper og etterretningsgrupper.

Steingruppen ble etablert tidlig under okkupasjonen. Verken Kristian Stein eller andre i kretsen hans hadde noen erfaring med motstandsarbeid. Hjemmefronten og det illegale arbeidet var på dette tidspunktet ikke organisert på en sikker måte. Dette medførte at Steingruppen var sårbare for infiltrasjon av tyskvennlige agenter.

Natt til 2. oktober 1941 ble Kristian Stein arrestert. De påfølgende dagene ble flere av de andre i gruppen også anholdt. Tilslutt var antallet pågrepne over 200. Steingruppen hadde blitt infiltrert av en nordmann i tysk tjeneste, Marino Nilssen.

204 av de pågrepne i Steingruppen ble sendt til Tyskland i mai 1942. Der ble de fengslet og dømt. Kristian Stein og åtte medlemmer av gruppen ble dømt til døden. Stein ble henrettet i juni 1943. 46 andre døde i fangenskap eller kort tid etter retur til Norge.

Basert på opplysninger fra familien.

 

Tidslinjen
Arrestasjon
Fra 2. oktober 1941 til 27. november 1941 (Overført)
Arrestasjonsgrunn: Stein-organisasjonen... Les mer
Fangeopphold
Bergen kretsfengselFangenummer: 968
Fra 27. november 1941 til 2. desember 1941 (Overført)
Fangeopphold
Fra ukjent dato til 10. mai 1942 (Overført)
Fangeopphold
Bergen kretsfengselFangenummer: 1172
Fra 3. februar 1942 til 4. februar 1942 (Overført)
Fangeopphold
Fra ukjent dato til ukjent dato (Overført)
Fangeopphold
Fra ukjent dato til 16. juli 1943 (Henrettet)