Jan Jørgen Graff Hessner

Jan Jørgen Graff Hanssen

Født
16. august 1917
Aker, Akershus, Norge
Død
21. april 1990
Oslo, Oslo, Norge
Bosted
Olav Kyrres gate 13
Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge
Statsborgerskap
Norge
Landtilhørighet
Norge
Yrke
Student
Sivilstatus
Ugift

Hessner var under 2. verdenskrig leder for idrettsforeningen ved Norges tekniske høiskole (NTH), hvor han studerte faget elektro sterkstrøm.

Han trakk seg fra sitt verv i foreningen da det ble innført et krav om at nazister skulle være styremedlemmer.

Etter dette var han en av 11 studenter som ble tatt som gisler av Gestapo. 

Da han og de andre studentene satt i fangeleiren Falstad bodde de på samme rom, men måtte utføre tvangsarbeid på ulike steder. En av dem var på kjøkkenet, og smuglet mat med til sine medfanger. 

Hessner utførte skogsarbeid. Dette var et tungt og krevende arbeid, hvor han fraktet tømmer på skuldrene, hvor han hadde tresko som fottøy. Under dette arbeidet fikk et han et brudd i ryggen da han og andre bar en stokk som falt over han.

Han og andre fanger var vitne til hvordan fanger med jødisk og utenlandsk bakgrunn i leiren ble utsatt for brutal og ydmykende behandling. 

De ble løslatt fra leiren da det ble etterkommet at som motytelse skulle medstudenter være til stede under et folkemøte arrangert av NS' lokallag.

Hessner var som flere av sine medstudenter tilknyttet etterretningsorganisasjonen XU. Etter løslatelsen flyktet han og hele hans gruppe med medstudenter til Sverige. Hessner dro deretter til London hvor han ble rekruttert av det britiske etterretningsvesemet. Hans oppgave var da å kartlegge stategiske industrimål i Norge, særlig kraftanlegg, som kunne være av stor betydning under en invasjon.

Etter krigen gjorde Hessner ferdig sin diplomoppgave ved NTH og arbeidet som ingeniør i norsk industri.

Basert på opplysninger fra familien.

Tidslinjen
Arrestasjon
Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge
16. mars 1942 (Overført)
Fangeopphold
Fra 16. mars 1942 til 14. mai 1942 (Overført)
Fangeopphold
Fra 14. mai 1942 til ukjent dato (Løslatt)