Peder Eggen (portrettbilde)

Peder Eggen

Født
1. juni 1889
Eggen
Selbu, Sør-Trøndelag, Norge
Død
7. oktober 1942
Falstadskogen, Ekne
Skogn, Nord-Trøndelag, Norge
Bosted
Klæbu, Sør-Trøndelag, Norge
Statsborgerskap
Norge
Landtilhørighet
Norge
Yrke
Snekker, Byggeleder
Sivilstatus
Gift

Gift med Kristine Tøfte. Sammen hadde de 11 barn, født i perioden 1908–1932. Familien bodde i Klæbu, men ved arrestasjonen bodde Peder Eggen på hybel ved Bårdshaug i Orkanger. Trondheimsfirmaet han var ansatt som byggeleder i, fikk i 1942 i oppdrag å bygge opp igjen Bårdshaug transformatorstasjon. Den forrige stasjonen var sprengt av medlemmer av kompani Linge 4. mai samme år. I heftet 43 nordmenn henrettet i Falstadskogen skriver Erik Lykke:

"Peder Eggen var kjent for å være lite vennlig stemt mot tyskerne og NS. Det gikk rykter om at han sørget for at arbeidet på transformatorstasjonen gikk tregt. Henry Rinnan opplyste under rettssaken etter krigen at han hadde oppsøkt Peder Eggen. Rinnan skulle ha utgitt seg for å være Lingekar som ville ordne kontakter for en ny sabotasjeaksjon. Eggen mente visst at det ikke hastet med nye aksjoner. Rinnan rapporterte til sine arbeidsgivere i Gestapo at Eggen var sterk motstander av tyskerne og Nasjonal Samling. I likhet med Bull Aakrann ble Eggen ført til Misjonshotellet ut på kvelden 6. oktober. Tyskerne hadde i første omgang arrestert feil mann, elektriker Knut Eggen, som ble tatt til Misjonshotellet og deretter plassert på Vollan før han slapp ut."

Peder Eggen ble ført til Falstadskogen og henrettet sammen med ni andre om morgenen 7. oktober 1942. Grava deres ble, i likhet med en rekke andre graver i Falstadskogen, åpnet kort tid før freden i 1945, og de døde senket i Trondheimsfjorden. 

I 1965 ble en veg på Heimdal i Trondheim oppkalt etter Peder Eggen: Oppsynsmann Eggens veg. Navnet hans er også oppført på ei minnestøtte ved Selbu kirke over bygdas falne, avduket 17. mai 1990.

Tidslinjen
Arrestasjon
Fra 6. oktober 1942 til 6. oktober 1942 (Overført)
Fangeopphold
Fra 6. oktober 1942 til 6. oktober 1942 (Overført)
Fangeopphold
Fra 7. oktober 1942 til 7. oktober 1942 (Henrettet)