Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Didrik Cappelen (portrettfoto)

Didrik Cappelen

"Dixie"

Født
8. oktober 1900
Kviteseid
Kviteseid, Telemark, Norge
Død
21. august 1970
Bosted
Skien
Skien, Telemark, Norge
Statsborgerskap
Norge
Landtilhørighet
Norge
Yrke
Advokat
Sivilstatus
Gift

Didrik Cappelens kone, Gudrun Cappelen organiserte en aksjon den 31. januar 1942 med å smugle mannen ut av i fengslet i Åkebergveien.

Hun innhentet først klarsignal til fluktplanen fra Hjemmefronten gjennom Didrik Cappelens bror, Hans Cappelen, og etter at han også var blitt arrestert av nazistene, gjennom sin fetter Torolf Prytz jr. 

Gudrun Cappelen avtalte med sin svoger Arne Qvenild at hans skulle gå inn i fengslet forkledd som Gestapo. Qvenild opptrådt autoritært og uvennlig overfor fengselsvaktene, snakket flytende tysk og fikk adgang til Didrik Cappelens fengselscelle. Qvenild startet avhør på stedet, men Didrik Cappelen ga så utilfredstillende svar at Qvenild ga ordre til at han ville ha med Cappelen til et påstått forhør på Victoria terrasse.

Fengselsvaktene gjennomskuet ikke bløffen og lot Cappelen bli med Qvenild til den ventende bilen i fengselsgården. Bilen var stjålet utenbys, og var av en type som Gestapo ofte brukte og hadde falske nummerskilt. Sjåføren i bilen var Kristian Aubert som også var utkledd. Aubert kjente Torolf Prytz, men ikke Didrik eller Gudrun Cappelen. Aubert ble noe tid etter flukten arrestert av Gestapo og torturert ihjel.

Torolf Prytz jr. var med på Didrik Cappelens flukt etter at de var kommet ut av fengselsområdet og hadde byttet til en annen bil. Didrik ble fraktet til et bolighus i Oslo, der ektefellen allerede var ankommet. De lå der 14 dager i dekning, før de dro sminket og forkledde til Svinesund via tog til Halden. De ble hjulpet på riktig vei av den lokale Hjemmefronten, og snek seg om natten over isen til svensk side, mens tyske soldater utførte vaktrunder på grensen.

Deretter var de flyktninger først to og et halvt år i Stockholm hvor de arbeidet for den norske legasjonen, Didrik Cappelen ved Rettskontoret. I 1944-45 bodde de i London der de arbeidet for den norske regjering. Deres tre eldste barn ble imidlertid igjen hele perioden i Norge, hos besteforeldrene på Borgestad gård, uten at Gestapo aksjonerte mot barna. Gudrun og Didrik Cappelen kom i mai 1945 tilbake fra London til Norge via Sverige. 

Basert på opplysninger fra familien og flere skriftlige kilder oppgitt i referanselisten i fangeprofilen til Didrik Cappelen.

Tidslinjen
Arrestasjon
29. august 1940
Arrestgrunn: Mistenkt for spionasje... Les mer
Fangeopphold
Fra: 
29. august 1940
Til: 
ukjent dato
Fangeopphold
Møllergata 19Fangenummer: 260
Fra: 
30. august 1940
Til: 
1. september 1941
Fangeopphold
Fra: 
1. september 1941
Til: 
30. januar 1942 (Flyktet)