Hartvig Svendsen (portrettbilde)

Hartvig Svendsen

Født
22. desember 1902
Ørje
Øymark, Østfold, Norge
Død
24. februar 1971
Ski, Akershus, Norge
Bosted
Ski, Akershus, Norge
Statsborgerskap
Norge
Landtilhørighet
Norge
Yrke
Bygningssnekker, Stortingsrepresentant
Sivilstatus
Gift

Hartvig Svendsen var bygningssnekker av yrke. Fra slutten av 1930-tallet var han aktiv politiker for Arbeiderpartiet. Fra 1937 til 1963 hadde han i ulike perioder tillitsverv som ordfører, medlem av formannskapet, kommunestyret og kommunale nemder og utvalg i hjemkommunen Ski. 

Ved stortingsvalget i 1936  ble Hartvig Svendsen valgt som 1. vara fra Akershus Arbeiderparti. Da Trygve Lie gikk inn i regjeringen som  statsråd, møtte Hartvig Svendsen som fast representant på Stortinget fra januar 1937. 

Om arrestasjonen står det i bind 1 av Griniboken (s. 130):

"Omtrent på samme tid [våren 1942] gikk Gestapo til en annen aksjon på Hedmark, i samband med eller under påstand om affæren i steinbruddet som tidligere hadde kostet så mange kjente Oslo-folk friheten. […] Også på Ski tok Gestapo gisler under samme påskudd. En enkelt av de arresterte, stortingsmann Hartvig Svendsen, ble sittende i tre år, det vil si til krigen sluttet, uten forhør, rettergang eller dom."

Episoden som var foranledningen til gisseltakningen beskrives på s. 113: Tre sivile hadde tatt seg bort til steinbruddet hvor en del fanger var i arbeid. De hadde prøvd å slå ned vaktene, men greide det ikke. Det oppstod skuddveksling; ingen ble såret, og de sivile kom seg unna. Da det i ettertid kom flere gisler til leiren "var [det] en alminnelig mening at den sto i forbindelse med steinbrudds-episoden". 

Etter frigjøringen avgav Hartvig Svendsen en kort forklaring på "Spørreskjema fra Rikspolitiet". Her står det om bakgrunnen for arrestasjonen: "Svendsen var før krigen stortingsmann, arbeiderpartimann. Av den grunn hadde de stedlige nazister på Ski et "godt øye til ham" og bare ventet på en anledning til å få ham arrestert." Han forklarer også at han under fangenskapet hadde blitt utsatt for så grov mishandling at måtte legges inn på sykehus og få kirurgisk behandling.

Etter hjemkomsten fra Grini i 1945 fikk Hartvig Svendsen laget et armbånd til kona Nannye (se under fanen Bilder). Armbåndet er utført av gullsmed A. Frisch i Oslo, og er fortsatt i familiens eie.

Fra 1945 fortsatte han som stortingspolitiker for Akerhus helt til 1965. Han var medlem i en rekke komiteer og delegasjoner, og hadde også flere tillitsverv i Arbeiderpartiet, offentlige verv og tillitsverv i organisasjoner. Les nærmere om dette i biografi på Stortingets nettsider.

Tidslinjen
Arrestasjon
11. mai 1942 (Overført)
Tatt som gissel.... Les mer
Fangeopphold
GriniFangenummer: 2945
Fra 11. mai 1942 til 8. mai 1945 (Til freden)
I fangeprotokollen for Grini er anført "4.8.42 Nord Norge", som skal tyde på at han var sendt til utekommando i Kvænangen. På spørreskjema fra mai 1945 oppgis "Grini hele tiden".... Les mer