Fotografi av Robert Savosnick (1915-1998)

Robert Rubin Savosnick

Født
8. oktober 1915
Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge
Død
12. april 1998
Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge
Bosted
Wesselsgt 5
Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge
Statsborgerskap
Norge
Landtilhørighet
Norge
Yrke
Student, Stud.med.
Sivilstatus
Ukjent

Robert Rubin Savosnick var en norsk lege fra Trondheim. 

Savosnicks besteforeldre kom opprinnelig fra Russland til Norge på 1800-tallet og bosatte seg i Trondheim. 

Under andre verdenskrig deltok broren Michael i motstandsarbeid. Da dette ble oppdaget, forsøkte Gestapo å arrestere ham i familiens hjem, men han var ikke hjemme. Etter dette måtte Michael flykte til Sverige. Faren, Ernst Salomon Savosnick (1879-1942), ble arrestert i stedet for sønnen. Han ble da holdt som gissel i Falstad fangeleir. Senere ble faren sendt til tilintetgjørelsesleiren Auschwitz, hvor han endte sitt liv i et gasskammer. Det ble avsagt en dødsdom over sønnen Michael in absentia.

Da Robert Savosnick som legestudent jobbet på Orkdal sykehus, ble han den 25. oktober 1942 oppsøkt av lensmannen i Orkdal, Anders Grut. Han varslet Savosnick om at han dagen etter skulle bli arrestert. Til tross for advarselen valgte han å ikke flykte, fordi han ønsket å ta vare på sin syke mor, Dika Matulsky (1878-1952). Sistnevnte ble lagt inn på sykehus, men klarte å flykte til Sverige ved hjelp av Margrete Aamot Øverland, dikteren Arnulf Øverlands kone.

Etter arrestasjonen ble Robert Savosnick sendt til Bredtveit fengsel i Oslo. En måned senere, 26. november, ble han sendt med skipet "Donau" og via Stettin overført til Auschwitz-Monowitz, hvor han ble utsatt for vold, utsulting og tvangsarbeid. Han arbeidet først i en fabrikk eid av IG Farben og deretter i en dødskommando, der arbeidet besto i å registrere lik. 

Gettoen i Warszawa hadde blitt nedkjempet av tyske styrker i april 1943. Savosnick ble sendt dit for å rydde i ruinhauger. Da Warszawa ble evakuert i 1944, ble han overført til Dachau. 

Da nordmenn i leiren ble hentet av De hvite bussene i 1945, ble han imidlertid nektet av leirledelsen å bli med på transporten - fordi han var jøde. Han ble først løslatt da amerikanske styrker befridde Allach 29. april 1945. 

Savosnick ble flydd tilbake til Norge 9. juni 1945. Da han landet på Fornebu, fikk han hilse på kronprins Olav og ble godt mottatt. Han ble gjenforent med sin mor sommeren 1945.

Tidslinjen
Arrestasjon
Orkanger, Sør-Trøndelag, Norge
Fra 26. oktober 1942 til 3. november 1942 (Overført)
Til tross for advarsler om de kommende arrestasjonene av byens jøder, valgte Robert igjen å bli hos sin mor. 26. oktober 1942 ble Robert arrestert på Orkanger, og videre transportert med tog til Bredtveit fengsel i Oslo.... Les mer
Fangeopphold
Fra 3. november 1942 til 26. november 1942 (Overført)
Fangeopphold
Fra 26. november 1942 til 30. november 1942 (Overført)
En måned senere ble Robert deportert med skipet «Donau». I løpet av de neste tre årene satt Robert i fangenskap i flere konsentrasjonsleirer, blant annet Auschwitz og Dachau.... Les mer
Fangeopphold
AuschwitzFangenummer: 79225
Fra 1. desember 1942 til 1. desember 1942 (Overført)
Fangeopphold
Fra ukjent dato til ukjent dato (Overført)
Fangeopphold
Fra ukjent dato til ukjent dato (Til freden)
Robert Savosnick var en av sju jøder fra det nordenfjeldske som overlevde Holocaust. Etter krigen ble han gjenforent med sin mor og bror som hadde overlevd ved å flykte til Sverige. Hans far ble drept i Auschwitz. Robert engasjerte seg sterkt i å formidle historien om Holocaust, og skrev blant annet bok om sine opplevelser. Robert Savosnick døde i 1998.... Les mer