"Katta"-aksjonen i Kristiansand (desember 1943)

Den 21. desember 1943 ble tre lærere på Kristiansand katedralskole arrestert på skolen. Elevene demonstrerte spontant mot arrestasjonene med æresvakt og piping. Dette førte til at rundt 20 elever ble arrestert senere på dagen.

Skrevet av Thomas V.H. Hagen og Inger Fagerberg Hallem

I 1942 fikk Kristiansand katedralskole en ny rektor som innførte et strengt, nazistisk regime ved skolen. Skolen var ansett som et urosentrum, og med den nye rektoren som alliert håpte det tyske sikkerhetspolitiet å slå ned uroen. Rektoren drev med overvåkning på skolen. Både lærere og elever som ikke aksepterte det nazistiske regimet, ble angitt av rektoren. Til lærerstaben fortalte han at "overfor [det tyske] sikkerhetspolitiet har jeg forpliktet meg til å rapportere alt som foregår ved skolen". 

Lærerne Gerhard Kjellevold, Hans Sandøy og Erling Heide Sørensen ble arrestert av Gestapo 21. desember 1943 . Arrestasjonene skal ha funnet sted under det lange frikvarteret på Kristiansand katedralskole. Noen av elevene skulle ha mattetime med lektor Kjellevold, men han møtte aldri til timen. Elevene gikk derfor ut i gangen, hvor de fikk høre  at tre gestapister hadde gått inn på lærerværelset. 

Elevene stilte seg sponant opp som en æresvakt i skolens trapp ned mot Kirkegata i Kristiansand. Når gestapistene kom ut med lærerne, bråstoppet de og snudde. Til slutt kom de ut igjen og gikk ned trappa sammen med lærerne, samtidig som de pekte pistolene sine mot elevene. Når de kjørte avgårde med lærerne holdt noen av elevene pipekonsert ut av et vindu. 

Politiet svarte samme ettermiddag med å arresterte ca. 20 elever ved skolen. Alle elevene skal ha vært gutter og gikk i avgangsklasse. Mens de tre lærerne ble brakt til Kristiansand kretsfengsel, ble elevene ført direkte til det tyske sikkerhetspolitiets hovedkvarter på Arkivet. På Arkivet ble de fordelt på to celler. Her ble de sittende gjennom julen, og slapp først fri over nyttår etter ca. to uker. 

Ved løslatelsen måtte elevenes foreldre betale et forelegg på 500 kr til det tyske sikkerhetspolitiet. I tillegg måtte elevene skrive under på at dersom de havnet i konflikt med Gestapo igjen, så ble de sendt rett til Tyskland.