Flyktningene på Nesjestranda

Før aksjonen mot de norske jødene høsten 1942 befant det seg et følge med jødiske flyktninger fra Tsjekkoslovakia på Nesjestranda ved Molde.

Skrevet av Inger Fagerberg

F.v.: Hans Lustig, Robert Weinstein, Leo Eitinger og Nora og Fritz Lustig på Nesjestranda
F.v.: Hans Lustig, Robert Weinstein, Leo Eitinger og Nora og Fritz Lustig på Nesjestranda (Rettighetshaver: Fotograf: ukjent)

Ved krigsutbruddet i Norge befant det seg mange jødiske flyktninger i landet. Noen av disse reiste til Nesjestranda etter krigen i Norge var et faktum. Disse var Leo Eitinger, Nora, Hans og Fritz Lustig, Robert Weinstein og Otto, Hugo og Helene Eisler. De hadde alle flyktet fra Tsjekkoslovakia etter hvert som jødeforfølgelsen økte.

Ved krigsutbruddet befant følget seg i Oslo, men måtte raskt flykte fra storbyen etter 9. april. Først dro de til en hytte i Gudbrandsdalen, deretter reiste de videre til Nesjestranda.

Sommeren 1941 reiste Eisler-familien tilbake til Oslo. Ekteparet Hugo og Helene klarte senere å flykte til Sverige. Otto forsøkte også å flykte fra Oslo, men ble tatt under fluktforsøket og arrestert.

Høsten 1941 ankom Tibor Taglicht Nesjestranda. Sammen med søsteren Vera hadde Tibor blitt hentet ut av Tsjekkoslovakia gjennom Nansenhjelpen. De to hadde bodd i fosterhjem i Trondheim, men risikoen ved å bli i byen økte. Tibor ble sendt med båt fra Trondheim til Molde, hvor han ble tatt imot av Leo og Robert. Tibor fikk bo hos sogneprest Aksel Kragset, som var kontaktperson for Nansenhjelpen i Romsdalen. Vera ble sendt fra Trondheim til Oslo, hvor hun bodde på et barnehjem i Grorud. Her var hun til sommeren 1942. Da reiste hun på sommerbesøk til broren på Nesjestranda, og nektet å reise tilbake til Oslo. 

16. mars 1942 ble Leo, Nora, Hans, Fritz og Robert sendt fra Nesjestranda til Ålesund. Dagen før hadde de fått en telefon fra den lokale lensmannen, som sa de skulle avhøres. De rådførte seg med Nansenhjelpen, men kom frem til at de skulle høre på lensmannen. De fem ble arrestert og senere sendt til Tyskland med MS Gotenland i februar 1943. 

Høsten 1942 måtte Tibor og Vera Taglicht flykte. Under en razzia av barnehjemmet på Grorud ble Veras adresse på Nesjestranda oppdaget. Ved hjelp av Nansenhjelpen kom søsknene seg til Oslo, hvor de lå i skjul i flere uker. De fikk plass på en flyktningtransport fra Lillestrøm til Sverige, men på vei til Lillestrøm gikk det galt. De kom seg i dekning hjemme hos en mostandsfamilie, men familien ble angitt og alle arrestert. 

Leo Eitinger, Otto Eisler, Hans og Fritz Lustig overlevde fangenskapet i Tyskland. Nora Lustig, Tibor og Vera Taglicht ble drept med gassing rett etter de ankom Auschwitz. Robert Weinstein døde i fangenskap i Warszawa.