Fluktforsøk til Storbritannia

For nordmenn vest og sør i det okkuperte Norge var flukt over havet til Storbritannia den mest aktuelle muligheten for de som måtte komme seg unna eller som ønsket å delta i alliert krigstjeneste. Planlegging og gjennomføring av flukt var svært farefullt, og mange mennesker ble arrestert som følge av den såkalte englandsfarten.

Skrevet av Thomas V.H. Hagen

Rundt 3300 personer og 300 båter forsøkte å komme seg over til Storbritannia under krigen. 13 ekspedisjoner med over 120 personer ble tatt i forsøket. Av disse ble halvparten henrettet eller døde i tysk fangenskap. Enda mange flere ble arrestert i forbindelse med organisering av eksportgruppene. 

De første ekspedisjonene satt ut alt i mai 1940. Fra september 1941 var det kjent at det var tukthusstraff for "englandsflukt", senere ble dette skjerpet til dødsstraff. De som flyktet vestover havet var stort sett unge menn, men ellers en uensartet gruppe bestående av alt fra studenter til sjøfolk og ettersøkte motstandsfolk. De som lyktes i å komme fram, gikk inn i ulike roller i den norske handelsflåten, Hæren, Marinen, Flyvåpenet i Canada eller britisk etterretningstjeneste.

16 båter forliste, og 137 personer omkom. 

Listen over relaterte personer omfatter personer som ble arrestert i forbindelse med flukt, enten under et fluktforsøk eller som hjelpeapparat for fluktorganisering.