Aktion Frühling

Aktion Frühling (vår) var navnet på storaksjonen mot hjemmefronten på Verdal i Nord-Trøndelag. Aksjonen ble gjennomført under ledelse av Henry Rinnan 1. mai 1945, få dager før frigjøringen. 19 verdalinger ble arrestert under aksjonen. En uke senere var Rinnan tilbake i området, men denne gangen var rollene motsatt. Sammen med flere bandemedlemmer ble Rinnan arrestert i Helgådalen, like i nærheten av Verdal, på flukt mot Sverige.

Skrevet av Inger Fagerberg

Opprullingen av hjemmefrontsmennene på Verdal begynte i starten av april 1945. Thor Hegbom ble arrestert først, 4. april 1945. Han ble tatt med en bruksanvisning for en radio i lomma, og ble tatt i arrest og mishandlet i forhør. Dagen etter ble Anders By, Morten Aamo, Bjørn Rygg, John Strand og Kåre Haugan arrestert. De ble først tatt til Hirdførerskolen på Bakketun, deretter til Leiknes-villaen, Rinnans hovedkvartet på Levanger. 7. april ble de overført til Trondheim. Her ble de sendt mellom Vollan fengsel, Rinnans Bandekloster og Misjonshotellet for forhør. Flere av verdalingene ble brutalt mishandlet under forhøret. 

Torturen av verdalingene bar frukter for Rinnan, og 1. mai hadde han fått tilstrekkelig med opplysninger om motstandsnettverket på Verdal til å iverksette aksjonen. Mannskap fra Gestapo og SS samt Rinnans egne bandemedlemmer ankom Verdal i busser natt til 1. mai, hvor de opprettet hovedkvarter på Grennes hotell.

Med kontroll over strategiske punkter som bruer, veier og telefonsentralen, slo mannskapet til under ledelse av Rinnan. 19 verdalinger ble arrestert under aksjonen. De fleste hadde gått i dekning etter arrestasjonene 4. og 5. april, men etter flere uker uten at det hadde skjedd noe kom flere frem fra dekning. I tillegg hadde det kvelden 30. april gått ut en melding til de som fortsatt lå i dekning om at faren var over. I morgentimene neste dag ble de arrestert. Arrestantene ble samlet på Grennes hotell, og deretter ført til Falstad. Noen ble løslatt 7. mai, mens andre var på Falstad til frigjøringen 8. mai.

Rollene byttes

7. mai var Rinnan igjen på vei mot Verdal, men denne gangen på flukt. Sammen med en gjeng bandemedlemmer og to gisler dro Rinnan til Vuku og overnattet der. Dagen etter, på frigjøringsdagen, dro de videre mot Helgådalen. 10.mai fikk rikspolitiet ordre om å ta opp jakten på Rinnanbanden. Selv med flere dagers forsprang klarte ikke Rinnan å komme seg til Sverige. Med hjelp av lokale hjemmefrontsmenn ble følget arrestert 14. mai.