Ålesundsaken (1942)

22. februar 1942 ble MB "Viggo" avslørt under en flyktningetransport fra Ålesund til Shetland. To Rinnan-agenter hadde lyktes i å få innpass i flyktninggruppen, og i dagene som fulgte ble den hemmelige organisasjonen som organiserte englandsfart fra Ålesund rullet opp. Ca. 50 personer ble arrestert i Ålesundsaken, hvorav 20 av disse ble henrettet eller mishandlet til døde i fangenskap.

Skrevet av Inger Fagerberg

I februar 1942 aksjonerte Rinnanbanden mot en hemmelig organisasjon som organiserte flyktningetransport fra Ålesund til England. Organisasjonen begynte sin hemmelige virksomhet etter at oslomannen Jan Eriksen høsten 1941 kom til Ålesund. I Ålesund ble 21 år gamle Gerd Gjørtz forespurt av Eriksen om hun kunne hjelpe med å organisere englandsfart. Gerd knyttet til seg flere hjelpere i Ålesund, deriblant politimannen Thoralf Walle under dekknavnet Heidi. Fra vinteren 1941 begynte englandsfarten ut av Ålesund. I løpet av noen måneder klarte nettverket å sende mer enn 80 flyktninger med båt til England. 

Organisasjonen blir avslørt

22. februar 1942 ble flyktningorganisasjonen i Ålesund avslørt. Rinnan-agentene Bjarne Jenshus og Ingvar Ålberg hadde lyktes i å få innpass i en gruppe som skulle seile med MB "Viggo" fra Ålesund til Shetland 21. februar 1942. Flere utfordringer og forsinkelser på veien gjorde at "Viggo" ikke nådde frem til overleveringsstedet tidsnok, og måtte returnere til kaia i Lerstadvika. 22. februar ankret båten opp like utenfor kaia mens to personer dro i land for å få nye direktiver. Ingen andre skulle forlate båten. Likevel klarte de to Rinnan-agentene å overbevise om at de hadde et ærend i land og fikk forlate båten. I en telefonkiosk fikk de varslet Henry Rinnan, som ventet på Grand Hotell i Ålesund.

Mandag 23. februar ble "Viggo" ført inn havna i Ålesund. Omtrent 50 personer ble arrestert, hvorav 23 av de arresterte ble tatt ombord i båten. Resten ble arrestert under opprullingen som fulgte i dagene etter. Flere av de som organiserte transporten gikk i dekning da "Viggo" ble avslørt, og unngikk arrestasjon. Fordi Gestapo oppfattet Gerd som et mannsnavn, ble ikke Gerd Gjørtz tatt. Brødrene hennes Knut, Roy og Trygve ble derfor arrestert som gisler. 

Arrestantene i Ålesundsaken ble først fengslet i Ålesund, før de ble sendt videre til Vollan kretsfengsel i Trondheim. Derifra ble fangene sendt til Falstad eller Grini.

Flere av englandsfarerne som ble tatt i Ålesundsaken ble henrettet. 18 av englandsfarerne som ble sendt til Grini, ble henrettet i Trandumskogen 30. april 1942. Lars Dannevig ble mishandlet til døde under forhør på Misjonshotellet i Trondheim 1. mars 1942. Hans Konrad Ekornes ble utpekt som sonoffer og henrettet sammen med ni andre sonoffer i Falstadskogen 7. oktober 1942. 

 

Fangene som ble tatt i Ålesundsaken og sendt til Falstad fangeleir, har saksnr. IV E 10/42 G i fangekortet sitt.