Leif Juster

Født
14. februar 1910
Oslo, Oslo, Norge
Bosted
Mellomveien 5, Røa
Oslo, Oslo, Norge
Statsborgerskap
Norge
Landtilhørighet
Norge
Yrke
Skuespiller
Sivilstatus
Gift

Leif Juster var etablert som en av landets mest populære skuespillere innen revy og teater i 1940, men populariteten nådde nye høyder i okkupasjonsårene. Han var ansatt ved Chat Noir inntil han i 1942 startet sin egen revyscene, Edderkoppen Teater. 

Under sensuren opplevde Juster, i likhet med flere andre scenekunstnere, en kreativ blomstringstid og han gjorde full bruk av sin velutviklede ironiske sans. Flere viser fra tida på Edderkoppen ble legendariske i sin samtid, så som "Byttingsrud" og "En rikstelefonsamtale".

Juster spilte også i flere filmer. Den forsvundne pølsemaker (1941) og D'ække te å tru (1942) var to av de mest sette kinofilmene overhodet i Norge under krigen.  

I 1941 var Juster tillitsmann for revyskuespillerne, og ble derfor arrestert under skuespillerkonflikten. Etter et kort innledende forhør på Victora Terrasse, bar det til Møllergata 19. Utrolig nok greide Juster å overtale Sipo-tjenestemannen Kneller til at han og kollega Georg Løkkeberg fikk spise et siste måltid på restauranten Justisen før de ble avlevert i Møllergata 19.

På "No. 19" delte Juster og Løkkeberg celle. I sine memoarer, fortalt til Anne-Lise Løvlie Schibbye (1990), forteller Juster om de seks ukene i fengsel. Til tross for alt alvoret rundt ham, og de mange tragiske skjebner, greide han ikke å la være se det komiske i behandlingen de fikk, noe som ga ham en rekke ideer til senere bruk. 

Tidslinjen
Arrestasjon
24. mai 1941 (Overført)
Arrestasjonsårsak angitt i fangeprotokollen: "Theaterstreik".... Les mer
Fangeopphold
Fra 24. mai 1941 til 24. mai 1941 (Overført)
Fangeopphold
Møllergata 19Fangenummer: 1279
Fra 24. mai 1941 til 5. juli 1941 (Løslatt)