Andreas Christian Wernøe

Andreas Christian Wernøe

Født
1. april 1916
Død
17. april 1944
Bergen (Veiten)
Bosted
Bergen, Bergen, Norge
Statsborgerskap
Norge
Landtilhørighet
Norge
Yrke
Tekniker
Sivilstatus
Ukjent

Andreas Christian Wernøe var involvert i etterretningsarbeid under krigen. Han spredte nyheter, hjalp russiske fanger og forsøkte å samle informasjon om tyske militæranlegg. 6. april 1944 ble han arrestert av tysk politi mens han fotograferte ubåtbunkeren i Laksevåg. Han ble ført til SIPO-hovedkvarteret i Bergen (Veiten 3), hvor han ble utsatt for tortur. Bygget var fem etasjer høyt. 17. april 1944 kastet Andreas seg ut av et vindu for å unngå å avsløre noe om organisasjonen han tilhørte.

Gestapo-offiseren hadde forlatt avhørsrommet, og det var kun sekretæren som var til stede. Etter krigen forklarte sekretæren at han hadde forsøkt å holde igjen Andreas' ben, uten å lykkes. Da offiseren kom tilbake, forklarte sekretæren hva som hadde skjedd. Offiseren skal ha sagt at de ikke hadde noe på Andreas, og at de skulle løslate han dagen etterpå. 

Andreas Christian Wernøe døde på Minde militærsykehus 17. april 1944. Familien ble ikke varslet før etter han døde. De fikk begrave han, men måtte gjøre det i dypeste stillhet for å ikke trekke oppmerksomhet mot hva som hadde skjedd i Veiten.

Basert på opplysninger fra familien.

Broren til Andreas, Henning Wernøe, var også involvert i illegal virksomhet under krigen. Henning Wernøe døde under kamphandlingene i Matrefjellene 28. april 1945. 

Tidslinjen
Arrestasjon
Fra 6. april 1944 til 7. april 1944 (Overført)
Arrestasjonsårsak: Etterretningsvirksomhet, avis... Les mer
Fangeopphold
Bergen kretsfengselFangenummer: 3269
Fra 7. april 1944 til 18. april 1944 (Overført)
Fangeopphold
Fra ukjent dato til 17. april 1944 (Død)