Søren Karl Brandsnes

Født
19. oktober 1920
Bosted
Sør-Audnedal, Vest-Agder, Norge
Statsborgerskap
Norge
Landtilhørighet
Norge
Yrke
Sjømann
Sivilstatus
Ukjent

Da krigen begynte befant Søren Brandsnes seg på det Kristiansandsregistrerte tankskipet Polykarp som var midt i Nord-Atlanterhavet, på vei fra Texas til Middelhavet. Der fikk han melding om at Nazi-Tyskland hadde invadert Norge. Skipet ble senere en del av Nortraships flåte og skulle bli utsatt for en dramatisk hendelse. 15. mars ble skipet kapret av det tyske slagskipet Scharnhorst midt i Atlanterhavet. Brandsnes og det norske mannskapet ble tatt til fange og først sendt til Frankrike. Deretter ble de overført til fangeleiren Marlag und Milag Nord, som huset fanger fra de alliertes marine og handelsmarine. 
I mai 1941, etter en måneds fangenskap, ble rundt 800 norske fanger sendt hjem med skipet Donau.

Brandsnes ønsket ikke å være i det tysk-okkuperte Norge. I august samme år tok han og to venner seg derfor ut på en reise over Nordsjøen med en 21-fots motorbåt med navnet «Dronning Maud». Etter 54 timer på sjøen ankom de Aberdeen, Skottland.


Fra 1941 til 1945 mønstret Brandsnes på flere skip, blant annet Suderholm, Maridal og Petter II. Han mønstret på i Falmouth, Bombay og New York og seilte gjennom Middelhavet og Indiahavet og Atlanterhavet. Den farligste seilasen han deltok var å frakte bensin Malta mens tyske og italienske fly kontinuerlig bombet øya. Han vendte tilbake til Norge i 1946.

Tidslinjen
Arrestasjon
15. mars 1941 (Overført)
Fangeopphold
Fra ukjent dato til ukjent dato (Overført)
Fangeopphold
Fra 24. mars 1941 til 3. mai 1941 (Løslatt)