Halldor Espelid (portrettfoto)

Halldor Espelid

Født
6. oktober 1920
Død
mars 1944
Kiel
Tyskland
Bosted
Askøy
Hordaland, Norge
Statsborgerskap
Norge
Landtilhørighet
Norge
Yrke
Flyger
Sivilstatus
Ukjent

Espelid var krigsfange i Stammlager Luft III (Stalag Luft III), som befant seg sørvest for byen Żagań, i Vest-Polen (daværende tysk navn: Sagan).

Dette var en leir med piloter i fangenskap fra flere allierte land, som Australia, New Zealand, Sør-Afrika og Polen. 

I leiren satt det flere andre norske piloter som Per Bergsland, Nils Jørgen Fuglesang og Jens Einar Müller.

Det ble i leiren kontinuerlig arbeidet med utgraving av fluktunneler og forberedelser til flukt. Flere fangegrupper fikk spesialiserte oppgaver i en slik sammenheng. En enhetlig komité, med kun én leder («Big X»), koordinerte arbeidet. Tre tunneler ble gravd ut i den nye leiren, kalt «Tom», «Dick» og «Harry».

Nordmennene i leiren bidro med graving, sying av fluktklær, snekkerarbeid og vakthold.

Etter hvert kom det et stort antall amerikanske piloter til leiren, noe som førte til at leiren ble overfylt. Som en følge av dette ble det bygget nye brakker til amerikanerne.

Det var i denne perioden de norske krigsfangene flyttet inn på samme rom. Etter hvert befant det seg 14 nordmenn i leiren.

Etter nyttår 1944 bestemte «Big X» seg for at tunnelen «Harry» skulle graves ferdig og brukes til en organisert flukt.

Da flukten gjennom «Harry» nærmet seg ble 150 mann plukket ut via loddtrekning, som hadde tillatelse til å rømme. Hver fange ble gitt et nummer som viste når de kunne gå inn i tunnelen.

Alle som skulle flykte mottok spesialsydde sivile klær, og de ble gitt 160 riksmark og falske identitetspapirer. I forkant skulle også fangene øve inn en dekkhistorie. Identitetspapirene var spesialutformet til å kunne brukes på ulike stadier av reisen fangene hadde planlagt å gjøre.

Blant de 150 som hadde tillatelse til å flykte var de fire nordmennene Müller, Bergsland, Espelid og Fuglesang.

Flukten skjedde om kvelden 24. mars 1944. Hver fange måtte stå og vente på tur i en brakke hvor alle var samlet. Én for én ble fangene trukket gjennom tunnelene på en vogn som beveget seg over en skinnegang.

I utgangspunktet var det planlagt at tunnelen skulle strekke seg helt inn under skogen som var bortenfor leirgjerdet. Men det hadde blitt gjort en feilberegning og utgangen av tunnelen befant seg ikke langt fra gjerdet.

Det innebar at fangene var synlige når de løp fra utgangen til skogbrynet. Det ble derfor utplassert en vakt som kunne fortelle dem når kysten var klar. Et av vakttårnene var plassert bare 30 meter fra tunnelutgangen.

83 fanger klarte å flykte gjennom tunnelen, fire av dem ble tatt ved tunnelutgangen. 67 krigsfanger klarte å flykte videre, men bare tre av dem kom seg ut av Tyskland og tilbake til Storbritannia.

50 av fangene ble senere arrestert og henrettet av Gestapo mens 23 fanger fikk vende tilbake til Stalag Luft III.

Espelid og Fuglesang var blant dem som ble henrettet, etter de hadde blitt arrestert i byen Flensburg. De hadde sammen med Jimmy Catenach og Arnold Christensen forsøkt å krysse grensen over til Danmark. 

Bergsland og Müller klarte å flykte til Sverige, på et svensk skip som seilte fra Szczecin. Senere ble de fløyet til Storbritannia og endte som flyinstruktører ved Little Norway i Canada.

Tidslinjen
Arrestasjon
Fra 27. august 1942 til 27. august 1942 (Overført)
Fangeopphold
Fra 27. august 1942 til 25. mars 1944 (Flyktet)
Arrestasjon
29. mars 1944 (Henrettet)