Trondheimsgislene (mars 1942)

Fra mars til juni 1942 satt 50 menn fra Trondheim fengslet på Falstad som gisler, arrestert som en reaksjon mot sabotasjehandlinger i Trøndelag.

Skrevet av Arne Langås

Fire av Trondheimsgislene på Falstad (våren 1942)
Fire av Trondheimsgislene på Falstad (våren 1942) (Rettighetshaver: Falstadsenteret / Fotograf: Ukjent (Johannes Hoseth?))
9. mars 1942 ble 50 menn fra Trondheim og Strinda arrestert som gisler. Etter et kort opphold på politistasjonen i Trondheim ble de ført til Falstad. Mange av de arresterte hadde framtredende roller i byen, som leger, advokater og ingeniører. Arrestasjonen var en reaksjon på motstandsbevegelsens sabotasjeaksjoner i Midt-Norge. I en beretning skrevet etter krigen fortalte Gunnar Hofstad om usikkerheten som rådet blant Trondheimsgislene etter arrestasjonen:
 
Snart skulle vi lære hva det vil si å miste den siste rest av frihet. Kanskje det kom til å gå på livet løs. Noen så betenkte ut i den grad at de regnet med muligheten av skytning. Andre var ved godt humør, kanskje nogen viste fram sitt galgenhumør. En av oss bemerket mens vi satt og frøs i bilen på vei til Lager Falstad, at en skal huske på at en blir skutt bare en gang og at en fikk ta den risikoen fremfor å fornedre seg til å bøie kne for røverpakket som trodde de kunne kue et frihetselskende folk med den rå terror.
 
Gislene var den første tida plassert i gymnastikksalen i hovedbygningen på Falstad. Leiren ble snart fylt opp, særlig etter arrestasjonen av lærere i forbindelse med læreraksjonen få uker senere. Like før påske flyttet Trondheimsgislene over til Falstad skolehjems hovedanlegg på Falstad nedre («Øvergården»). Fra tida der fins det en rekke bilder, tatt med et kamera som Johannes Hoseth smuglet inn.
 
De fleste av Trondheimsgislene ble løslatt i juni 1942. Noen ble fortsatt holdt i fangenskap i lengre tid, mens andre ble arrestert på nytt rundt unntakstilstanden i oktober samme år.