Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Ålesund kretsfengsel

FengselÅlesund, Møre og Romsdal, Norge

Det var tre fengsel i Møre og Romsdal da krigen brøt ut i Norge i 1940. Det største var Ålesund kretsfengsel, og videre var det Molde fengsel og et i Kristiansund.


Avdelingskontoret til det tyske sikkerhetspolitiet ble flyttet i oktober 1940. Det bar fra Molde til Ålesund, og sentralfengselet for politiske fanger i Møre og Romsdal ble fra da av Ålesund kretsfengsel. I perioden 1940-1945 var ca. 1600 fanger innom Ålesund kretsfengsel. I 1943-1945 var fengselet helt overfylt, og fengselet i Molde måtte i denne perioden ta imot tyske og norske fanger fra områdene Sunnmøre og Ålesund.


Det var også andre steder i Ålesund hvor Gestapo anbragte sine fanger, som politiarresten, kjelleren på Helleborg, Odd Fellow sine lokaler i Skaregata, Frimurerlosjen i Giskegata og i Aspøy skole.


De norske fengselsbetjentene fortalte om forholdene ved Ålesund kretsfengsel under krigen i en reportasje i Sunnmørsposten 22. mai 1945: "Det har vært folk fra hele fylket, av alle yrker og aldersklasser, fra rene barn til opp mot støvets alder. Til sine tider har her ikke vært annet enn politiske fanger, så de "ordinære" fanger har måttet plasseres i politiarresten eller har fått henstand. Av belegget har om lag 80% vært politiske fanger. De fleste hørte heime i Ålesund og på Sunnmøre, men også fra Romsdal og Nordmøre har her vært en god del".


Videre spurte reporteren om hvor lenge Gestapo holdt fangene ved kretsfengselet: "De fleste er etter ganske kort tid sendt videre til konsentrasjonsleire eller andre strengere fengsler, men enkelte har sittet opptil 9 måneder. Endel ble også sluppet fri ganske hurtig, særlig i den første tiden".


Så var spørsmålet om det var mest nordmenn som hadde jobbet i fengselet: "Som regel, ja. Men til sine tider har tyskerne hatt sine egne vakter - i enkelte høve i opptil 3-4 uker. Det har særlig vært tilfelle ved massearrestasjoner. Vi har da bare fått passe sentralfyringen i kjelleren og sette fram fangekosten til de tyske vokterne. Fangene har vi ikke fått se".


Foregikk mishandling ved fengselet? "Nei, ikke her inne. Men når fangene kom tilbake fra forhørene, som ofte varte i mangfoldige timer, så vi så altfor ofte de mest hjerteskjærende og opprørende vitnesbyrd om sadistiske mishandlinger".


Reportasjen i Sunnmørsposten gir utfyllende informasjon om forholdene ved fengselet under krigen.