Henki Kolstad (foto, 1948)

Johan Henrik Ludvig Kolstad

Henki Kolstad

Født
3. februar 1915
Oslo, Oslo, Norge
Død
14. juli 2008
Oslo, Oslo, Norge
Statsborgerskap
Norge
Landtilhørighet
Norge
Yrke
Skuespiller
Sivilstatus
Gift

Under skuespillerkonflikten våren 1941, som gjaldt hvorvidt skuespillerne ved teatrene var forpliktet til å stille opp i kringkastingen på forespørsel, var Henki Kolstad ansatt ved Trøndelag Teater, hvor han også var tillitsmann. Etter at skuespillere i Oslo ble arrestert, gikk landets skuespillere ut i solidarisk streik. Dette førte til flere arrestasjoner. Som tillitsmann for skuespillerne ved Trøndelag Teater, kjent som et motstandsreir på grunn av den uredde og frittalende teatersjefen Henry Gleditsch, ventet Kolstad å bli arrestert. 

Den 25. mai 1941 ble han hentet og brakt til Vollan. Der ble han sittende i seks uker. Etter at skuespillerkonflikten var over, gikk de løslatte skuespillerne tilbake til jobbene sine. Kolstad dro imidlertid videre til Oslo og var ansatt først ved Det nye Teater og fra 1944 ved Edderkoppen. 

Etter krigen ble Henki Kolstad en av landets mest folkekjære skuespillere. I 1948 spilte han en av tungtvannssabotørene i filmen Kampen om tungtvannet. Portrettbildet brukt på denne siden er hentet derfra.

Tidslinjen
Arrestasjon
Trondheim, Sør-Trøndelag, Norge
25. mai 1941 (Overført)
Fangeopphold
Fra 25. mai 1941 til 8. juli 1941 (Løslatt)