Wanda Hjort (portrettbilde)

Wanda Maria von der Marwitz Hjort

Wanda Maria Heger

Født
9. mars 1921
Oslo, Oslo, Norge
Død
27. januar 2017
Oslo, Oslo, Norge
Bosted
Oslo
Oslo, Oslo, Norge
Statsborgerskap
Norge
Landtilhørighet
Norge
Yrke
Student
Sivilstatus
Ugift

Hjorts havnet i fangenskap i Tyskland i 1941 fordi hennes far, høyesterettsadvokat Johan Bernhard Hjort kritiserte nazistenes okkupasjonsstyre i Norge. Både han og familien ble derfor internert på godset Groß Kreutz, vest for Berlin.

Fra dette godset organiserte familien et omfattende hjelpearbeid for nordmenn i fangenskap i Tyskland og naziokkuperte land i Europa i krigsårene. Det ble også utformet navnelister over hvilke nordmenn som var i fangenskap i samarbeid med Det internasjonale røde kors, sjømannsprester i Hamburg og Sveriges legasjon i Berlin. I dette arbeidet var Hjort en sentral drivkraft.

Hun og hennes kommende ektemann Bjørn Heger tok dessuten del i et koordineringsarbeid med Grev Folke Bernadotte og Svenske Røde Kors på slutten av 2. verdenskrig. Dette førte at flere tusen nordmenn i fangenskap i det nazi-okkuperte Europa ble evakuert av De hvite bussene i mars og april 1945.

For sitt arbeid under krigsårene ble Hjort tildelt flere utmerkelser, blant annet St. Olavs Orden (1985) og Norges Røde Kors Hederstegn (2001).

Tidslinjen
Arrestasjon
2. oktober 1942 (Overført)
Fangeopphold
Fra ukjent dato til ukjent dato (Til freden)